MENI
4.2.2014

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Božo Ljubić i predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije dr. Halid Genjac primili rukovodioce Twinning projekta "Jačanje kapaciteta parlamenata u Bosni i Hercegovini u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji“


Prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Božo Ljubić i predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije dr. Halid Genjac primili su rukovodioce Twinning projekta "Jačanje kapaciteta parlamenata u Bosni i Hercegovini u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji“ Zoltana Horvatha, kao i rukovodioca projekta iz zemlje korisnice Omara Filipovića.

Kako je istaknuto tokom današnjeg sastanka, ovaj strateški projekt u funkciji je pronalaska najprihvatljivijega i najprikladnijega modela za BiH u procesu približavanja EU. Gospodin Horvath, koji ovu funkciju obnaša u ime konzorcija mađarskog i francuskog parlamenta, izvijestio je domaćine da će u projektu učestvovati približno stotinu eksperata iz 20 država članica EU te da će se aktivnosti realizirati kroz stručnu obuku osoblja ali i tehničko opremanje parlamenata na svim nivoima vlasti u BiH kako bi oni bili pripravni za uspješne odgovore na izazove evropskih integracija.

Provođenje projekta praktično je počelo 1. februara ove godine, a za njegove prve dvije komponente Evropska komisija predvidjela je sredstva u iznosu 4.690.000 eura. Visina ulaganja, istaknuto je danas, svjedoči o ozbiljnosti cijelog projekta i stoga je vrlo bitno ostvariti maksimalno dobru saradnju predstavnika domaćih parlamenata (PSBiH, Narodna skupština RS, Parlament FBiH i Skupština Brčko Distruikta BiH) i eksperata koji u ime Evropske unije provode ovaj projekt podrške. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću